Kulinaria: czarne lody sezamowe

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Składniki:

  • 1 szklanka czarnego sezamu
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 szklanki mleka
  • 2,5 łyżki mąki ryżowej
  • 1/4 łyżeczki soli (najlepiej różowej himalajskiej)
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1,5 szklanki tłustej śmietany
  • 1 łyżka wódki (zapobiega krystalizacji)

Przygotowanie:

Zamroź miskę, w której zrobisz lody, zmiel sezam i podsmaż go 5-10min do uzyskania aromatu. Zblenduj mleko z masłem orzechowym i mąką, dodaj do sezamu i podgrzewaj całość mieszając do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj sól i cukier, poczekaj aż się rozpuszczą. Odstaw całość z ognia i schłodź przez noc w lodówce, w razie powstania kożucha, usuń go. Dodaj do masy chłodną śmietanę kremówkę i wódkę oraz intensywnie miksuj w zmrożonej na początku misce do powstania kremowej konsystencji. Całość umieść na koniec w zamrażarce na 1 dzień.   ✸

Teodor z Bydgoszczy 

Podziel się wiedzą!