Kulinaria: Chlebek serowo-kalafiorowy

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Składniki:

  • 1 główka kalafiora
  • 1 duże jajo
  • 1 szklanka startego sera żółtego (najlepiej Cheddar)
  • 1 łyżka suszonych ziół (np. prowansalskich)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Sos Marinara do zamaczania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Obierz kalafiora, ugotuj go (najlepiej na parze) i na koniec posiekaj drobno. Po ostudzeniu odsącz z kalafiora płyn (poprzez szmatkę), dodaj wszystkie pozostałe składniki (oprócz sosu) i dokładnie wymieszaj. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i uformuj małe kromki z masy. Piecz przez 15-20 minut. Posyp resztą sera, by roztopił się na powierzchni, podawaj z sosem.

Roksana z Lubska

Podziel się wiedzą!