Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju
- 1/2 średniej cebuli białej drobno krojonej
- 1 łyżka chilli w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1,5 szklanki czarnej fasoli z puszki (opłukanej)
- 1/3 szklanki tartej bułki
- 3-4 łyżki sosu BBQ
Przygotowanie:
Orzechy wypraż na patelni. Cebulę podsmaż, dopraw solą i pieprzem. Orzechy zmiel w blenderze z chilli, solą, cukrem, ewentualnie wędzoną papryką i kminkiem. Mieszankę razem z cebulą połącz ze wszystkimi pozostałymi składnikami (prócz oleju). Dobrze wymieszaj a z powstałem masy uformuj kotlety do podsmażenia na oleju na patelni grillowej. Użyj w bułce.
Leokadia z Boguchwały
