Krem na skurcze mięśni

Składniki:

  • 2 łyżki – olejek z mniszka lekarskiego ( 30 ml) (patrz strona 17 książki, jak zaparzyć olejek)
  • 3 łyżeczki – wosk emulgujący NF ( 6 g)
  • 2 łyżki – olej magnezowy ( 30 ml)
  • 2 łyżki – woda destylowana , (30 ml)
  • 1 łyżka – żel aloesowy , (15 ml)
  • 2 lub 3 krople olejku lawendowego ( OPCJONALNIE)
  • naturalny konserwant , (OPCJONALNIE)

Wykonanie:

  • Dodaj olejek z mniszka lekarskiego i wosk emulgujący do żaroodpornego słoika lub puszki z recyklingu.
  • Wymieszaj wodę i olej magnezowy z aloesem i umieść w półlitrowym (250 ml) słoiku.
  • Umieść oba pojemniki w rondlu zawierającym 5cm wody, a następnie ustaw na średnio-niskim palniku. na około 10 minut.
  • Ostrożnie wlej gorącą zawartość dwóch pojemników do żaroodpornej miski do mieszania lub dzbanka miarowego. Gdy zostaną wlane razem, mieszanki zaczną emulgować w kontakcie i przybrać mlecznobiały kolor.
  • Za pomocą widelca lub małej trzepaczki mieszaj energicznie balsam przez 30 sekund, a następnie odstaw go na około 5 minut do ostygnięcia.
  • Jeśli nie dodałeś konserwantu, przechowuj krem ​​w lodówce i zużyj w ciągu 2 tygodni. Nakładaj na nogi, stopy i plecy na noc lub w razie potrzeby, gdy pojawią się skurcze mięśni.✿