Oleje tłoczone na zimno są źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Szeroko zakrojone badania wykazały, że wiele powszechnych chorób jest związanych z brakiem lub nierównowagą konkretnych kwasów tłuszczowych w organizmie.
Stany chorobowe często mają związek z niedoborem Omega-3 i Omega-6, a olej z czarnuszki pomaga zadbać o ich odpowiednią równowagę. Wytwarza się go z malutkich, czarnych nasion Czarnuszki siewnej – rośliny uprawianej na południu Europy, którą można spotkać również w Polsce. Nazywana jest inaczej czarnym kminem i była znana już w starożytności oraz lubiana przez egipskich faraonów. „Złoto faraonów” znaleziono nawet w grobowcu Tutenchamona, który miał sobie zażyczyć, by po śmierci umieszczono przy nim m.in. fiolkę zawierającą olej z czarnuszki. W tamtych czasach roślina była ceniona przede wszystkim ze względu na swoje właściwości lecznicze. Obecnie czarnuszka i olej tłoczony z jej nasion przeżywają prawdziwy renesans ze względu na ich prozdrowotny wpływ oraz właściwości pielęgnacyjne – wzmacniają włosy, paznokcie i skórę.
Cenne związki
Fosfolipidy, fitosterole, flawonoidy, saponiny oraz garbniki mają pozytywny wpływ na organizm i regulują jego pracę. Ale to jeszcze nie wszystko. W czarnuszce można znaleźć zdrowe tłuszcze, białka, węglowodany oraz szereg witamin, np. A, E, B1, B3 czy B6. Ponadto na właściwości rośliny ma wpływ bogata zawartość minerałów: cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu i potasu.
Przeciw chorobom
Olej czarnuszkowy należy do nielicznych produktów mających zastosowanie w terapii chorób autoimmunologicznych, np. cukrzycy, reumatyzmu, tocznia, łuszczycy, pokrzywki, pęcherzycy. Jest skuteczny również w leczeniu trądziku, trudno gojących się odleżyn, oparzeń i ran. Wcierany profilaktycznie zapobiega grzybicom, infekcjom bakteryjnym i niektórym pasożytom (np. demodex). Poza tym idealnie nadaje się do leczenia suchości warg w okresie zimowym.
Ku zdrowiu
Olej spożywany doustnie (szczególnie na czczo) normuje pracę układu trawiennego, działa lipotropowo, pobudza przemianę materii, odkaża jelita i drogi moczowe. Oprócz tego czarnuszka poprawia pracę wątroby i chroni ją przed uszkodzeniami, a nawet wspomaga odchudzanie obniżając apetyt. Poza tym:
• opóźnia rozwój szczepów niektórych bakterii (np. gronkowca),
• łagodzi objawy astmy, alergii, AZS,
- obniża ciśnienie i reguluje pracę serca.
Ponadto tymochinony wydostają się z organizmu razem z żółcią, potem i wydychanym powietrzem, działając antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo.
Najcenniejszy jest olej czarnuszkowy z pełnym bukietem aromatyczno-zapachowym, czyli niepozbawiany olejku eterycznego, nigelliny (alkaloid) i nigellonu (poltymochinonu). Zachowuje wówczas swoje silne właściwości przeciwpasożytnicze, antybakteryjne i przeciwgrzybicze, a alfa-hederyna w nasionach czarnuszki działa przeciwnowotworowo. Co ciekawe – inhalacja z niewielką ilością oleju ułatwia oddychanie i odkrztuszanie wydzieliny. Przy tylu dobroczynnych właściwościach ten dar przyrody jest obowiązkowy w codziennej diecie. ☀︎
Aneta Szarek
