Flawony na Walentynkową kolację

Luty, czas kiedy mamy już dosyć ponurych dni, kiedy z tęsknotą wypatrujemy wiosennych promyków słońca i kiełkujących roslin. Barwnym przerywnikiem tej szarej rzeczywistości są Walentynki, ale żeby je przedłużyć polecam zaopatrzyć się w kolorowe owoce i warzywa aby wspólnie kucharzyc z ukochaną osobą. Wyjdzie nam to na zdrowie, gdyż zawarte w nich związki bioaktywne zwane flawonoidami mają właściwości antyutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, detoksykujące.

Flawonoidy nadają roślinom barwę i pełnią w nich wiele innych istotnych funkcji. Głównym źródłem flawonoidów w diecie są warzywa (przede wszystkim cebula, pomidory, papryka, brokuły) i owoce (owoce cytrusowe, jabłka, jagody, czarne porzeczki czy winogrona). Występują one również w niektórych zbożach, nasionach roślin (szczególnie strączkowych), przyprawach, a także w czerwonym winie, herbacie (zwłaszcza zielonej), kawie i kakao. Szczególnie bogate we flawonoidy (ok. 1 g/l) są czerwone wino i sok z owoców grejpfruta. Najwięcej związków flawonoidowych zawiera jednak gorzka, ciemna czekolada (>70% kakao).

Spożywanie leków pochodzenia roślinnego, np.: wyciągów z ziół (kwiatostan i owoce głogu, kwiat bzu czarnego, kwiatostan lipy), paraleków czy odżywek z owoców cytrusowych (np. ekstrakt z grejpfruta) zwiększa ilość flawonoidów w codziennej diecie.

Flawonoidy wchodzą w skład wielu ziołowych preparatów stosowanych w leczeniu chorób serca i naczyń krwionośnych, (np. rutyna, diosmina, hesperydyna), schorzeniach wątroby (np. sylimaryna) czy w profillaktyce i łagodzeniu objawów menopauzy (np. izoflawony –genisteina).

Flawonoidy wykazują działanie:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwmiażdżycowe
  • antyagregacyjne (osłabiające zdolność płytek krwi do tworzenia skrzeplin),
  • antyarytmiczne,
  • hipotensyjne (obniżające ciśnienie tętnicze krwi),
  • rozkurczowe,
  • moczopędne,
  • detoksykujące,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwalergiczne.

Zjawisko tzw. francuskiego paradoksu również potwierdza rolę flawonoidów. Francuska dieta obfituje w tłuszcze, szczególnie masło, jednak Francuzi rzadko chorują na miażdżycę. Prawdopodobnie odpowiedzialna jest za to dieta bogata we flawonoidy z warzyw, owoców i czerwonego wina, które zapobiegają utlenianiu cholesterolu LDL, jego osadzaniu się w ścianach tętnic oraz zwiększają stężenie „dobrego” cholesterolu HDL.

Polecam więc dietę na ten ponury okres, bogatą w kolorowe owoce i warzywa, zakrapiane lampką czerwonego wina.

Przepis na szybkie danie z dużą zawartością flawonów

  • 3 pomidory
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • pół pęczka szparagów (lub dowolna ilość)
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 150-180g makaronu ryzowego
  • sól i pieprz do smaku

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, bakłażana kroić wzdłuż na pół i nacinać miąższ w kratkę, wyłozyc na blachę z papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z opcją z termoobiegiem.

Piec 15 minut. Po tym czasie przewrocić wszystkie warzywa na drugą stronę i piec kolejne 8 do 10 minut. Trzeba sprawdzać co jakiś czas czy się nie przypalają. W międzyczasie ugotować makaron. Kiedy warzywa są upieczone, poczekać aż przestygną. Pomidory obrać ze ze skórki, a czosnek z łupin. Blendować wszystkie pomidory i 5 ząbków czosnku na sos wraz z sokiem z cytryny, solą do smaku i papryką w proszku. Takim sosem polać makaron. Dodać pieczone warzywa.Mozna dać startą skórkę od bakłażana. Gotowe danie z flawonami❅

Aneta Szarek, zielarka