Fakty o Monakolinie K

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Wysoki poziom cholesterolu tak naprawdę staje się już problemem cywilizacyjnym. Podstawowym sposobem leczenia są statyny, które jednak powodują wiele skutków ubocznych. Coraz częściej słyszy się jednak o Monakolinie K pochodzenia naturalnego. Co to jest?

Cholesterol znajduje się w każdej komórce ciała i posiada ważne funkcje – wpływa na trawienie pożywienia, produkcję hormonów i syntezę witaminy D. Jest wytwarzany przez organizm, ale można go również pobierać z zewnątrz w produktach spożywczych. Istnieje zarówno tzw. dobry (HDL, lipoproteiny o wysokiej gęstości), jak i zły choleterol (LDL, lipoproteiny o niskiej gęstości). Jeśli w tym drugim przypadku stężenie we krwi jest zbyt wysokie, zamiast pomagać – szkodzi. Staje się cichym zabójcą, który naraża ludzi na atak serca.

Podstawową grupą leków stosowanych przy podwyższonym poziomie cholesterolu są statyny. Zostały odkryte jeszcze w latach 70-tych XX wieku. Początkowo pozyskiwano je w procesie fermentacji grzybów, obecnie wytwarzane są syntetycznie. Niestety nie są to leki pozbawione skutków ubocznych. Ich przyjmowanie zazwyczaj powoduje bóle mięśniowe (w skrajnych przypadkach nawet rozpad mięśni), uczucie zmęczenia, problemy z sercem, wątrobą i nerkami. Można je nabyć w oparciu o receptę lekarską, jednak nieustannie były poszukiwane bezpieczniejsze alternatywy. W końcu odkryto tzw. Monakolinę K, którą w aptekach można otrzymać od ręki i zadziwiająco dobrze sprawdza się w leczeniu wczesnych problemów z cholesterolem.

Monakolina K jest fitostatyną (naturalną lovastatyną), pochodzącą z czerwonego ryżu poddanego fermentacji grzybem Monascus purpureus. Utrzymuje prawidłowy poziom lipidów (LDL cholesterolu, HDL cholesterolu i trójglicerydów). Przy okazji charakteryzuje się też wyższym poziomem bezpieczeństwa od starszych, syntetycznych odpowiedników stosowanych od lat. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdził korzystne działanie w przypadku spożywania 10 mg Monakoliny K z produktów sfermentowanego czerwonego ryżu, w tym standaryzowanych suplementów. W jaki sposób działa ten związek? Podobnie, jak zwykłe statyny, czyli hamuje czynność enzymu reduktaza HMG-CoA (reduktaza 3-hydroksy-3-metyloglutarylo-koenzymu A). To enzym wątrobowy, regulujący ilość syntetyzowanego cholesterolu, a więc również wpływa (wraz z HDL) na poziom LDL-cholesterolu w osoczu.

Obecnie związki pochodzenia naturalnego cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Jak widać po Monakolinie K – można je stosować nawet w przypadku tak poważnych i częstych problemów, jak podwyższony poziom cholesterolu. ✤

Podziel się wiedzą!