Fakty o dzikiej róży

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Róża kojarzy się głównie z romantycznym kwiatem, ale na uwagę zasługują również jej potężne właściwości prozdrowotne. Duża dawka w pełni naturalnej witaminy C, czy spowolnienie procesów starzenia to tylko niektóre z jej wielu możliwości.

Róża już od dawna jest znana i ceniona w medycynie ajurwedyjskiej, gdzie występuje pod nazwą Gulkand. Ponad 130 biologicznie aktywnych związków sprawia, że jest prawdziwą bombą witaminową dla organizmu. Obok witamin, na uwagę zasługują liczne karotenoidy, garbniki, pektyny, mikro- i makroelementy. Gwarantują mnóstwo korzyści dla organizmu. Które z nich są najważniejsze?

Wsparcie odporności

Owoce dzikiej róży są najbogatszym źródłem naturalnej witaminy C w naszym kraju! W porcji ważącej 100 g mogą zawierać nawet 2100 mg tego cennego związku. Cytryna, błędnie uważana za faworyta, zawiera około 30 razy mniej witaminy C, niż ta sama porcja dzikiej róży. O tym, dlaczego kwas askorbinowy jest tak ważny dla organizmu, nie trzeba się rozwodzić. Niestety nie potrafimy produkować go sami (w przeciwieństwie do niektórych zwierząt, np. psów) i konieczne jest dostarczane witaminy C z zewnętrz. Jej ilość pobierana z pożywienia wystarcza do przeżycia, ale niestety nie gwarantuje pełni zdrowia, stąd poprzednie pokolenia często zmagały się z anemią, szkorbutem, czy łamliwością kości.

Rozwój nauki w XX wieku pozwolił wynaleźć całą masę sposobów na suplementację witaminą C, choć jej syntetyczne formy często są kiepsko przyswajalne, zazwyczaj w okolicach 20 %. Naturalny odpowiednik przedostaje się do organizmu nawet w 80 %. Właśnie dlatego duża dawka kwasu askorbinowego w owocach dzikiej róży jest ogromnym atutem tej rośliny – wystarczą zaledwie 3 owoce dziennie, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Dzięki niej podnosi się poziom odporności organizmu, a sam związek uczestniczy też w metabolizmie cholesterolu, kwasów żółciowych i tłuszczy. Przy okazji działa bakteriobójczo oraz stymuluje syntezę kolagenu. Ten ostatni wspomaga utrzymanie całego narządu ruchu, ponieważ jest składnikiem ścięgien, więzadeł i wspomaga gojenie się ran. Nie można zapomnieć też o tym, że witamina C jest silnym antyoksydantem likwidującym wolne rodniki. Co to oznacza? Że przede wszystkim spowalnia procesy starzenia, ale również chroni układ immunologiczny przed zaburzeniami, a cały organizm przed nowotworami. W składzie owoców dzikiej róży można oczywiście znaleźć też inne, cenne związki, które nie pozostają obojętne dla wsparcia odporności i zdrowia:

  • karotenoidy chronią komórki przed uszkodzeniami, szczególnie jeśli chodzi o zwyrodnienie plamki żółtej, czy powstawanie zaćmy,
  • likopen ma właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu pomaga unikać nowotworów,
  • betakaroten cofa procesy miażdżycowe.

Wsparcie odporności, to nie jedyna właściwość prozdrowotna, którą oferuje dzika róża. Systematyczne występowanie tej rośliny w diecie, np. pod postacią przetworów z owoców lub soku, potrafi zdziałać znacznie więcej dobrego. 

Zdrowa skóra


Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Dzika różna posiada właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne, na czym korzysta również skóra – staje się miękka i nawilżona, ponieważ dłużej zatrzymuje w sobie wodę. Przy okazji poprawia się jej koloryt. Dodatkowo pakiet witaminy A i E sprawia, że procesy starzenia zostają opóźnione, a drobne zmarszczki zredukowane. Krótko mówiąc – skóra ma szansę zyskać drugą młodość.

Wspomaga leczenie bólu gardła

Warto wykorzystać antybakteryjne właściwości soku z róży. Świetnie sprawdza się we wsparciu farmakoterapii podczas leczenia wielu chorób, np. bólu gardła. Duża dawka naturalnej witaminy C pobudza układ odpornościowy, a antyseptyczne i łagodzące właściwości szybciej przynoszą ulgę.

Poprawa trawienia

Kwasy organiczne zawarte w owocach dzikiej róży zwiększają wydajność układu trawiennego. Dzięki temu cały układ pokarmowy staje się bardziej odporny na infekcje, sprawniej usuwa niestrawione resztki pokarmowe i skuteczniej przyswaja żelazo. Dodatkowo lepiej odżywiona błona śluzowa stanowi skuteczniejszą ochronę przed drobnoustrojami. Sok z owoców dzikiej róży posiada też właściwości detoksykujące, dzięki czemu skutecznie odciąża wątrobę i działa jak naturalny lek przeciwko zaparciom i biegunkom.

Obniżenie poziomu stresu

Dzika różna to nie tylko zdrowie fizyczne, ale również psychiczne! Udowodniono, że równoważy poziom hormonów stresu i stabilizuje układ nerwowy. Posiada delikatne działanie uspokajające, dzięki czemu wszelkie przetwory, czy herbaty sprawdzają się też w ramach wyciszenia przed snem.

Można odnieść wrażenie, że dzika róża jest trochę niedoceniona.  W 100% naturalna witamina C, wysokoprzyswajalna dzięki bioflawonoidom, oraz bogactwo cennych związków sprawiają, że ta roślina to nie tylko kwiat wpasowujący się w romantyczną aurę lutego, ale również skuteczne lekarstwo prosto z natury. ❅

sok z dzikiej róży
Podziel się wiedzą!