Fakty o dzikiej róży

Podziel się wiedzą!

Róża kojarzy się głównie z romantycznym kwiatem, ale na uwagę zasługują również jej potężne właściwości prozdrowotne. Duża dawka w pełni naturalnej witaminy C, czy spowolnienie procesów starzenia to tylko niektóre z jej wielu możliwości.

Róża już od dawna jest znana i ceniona w medycynie ajurwedyjskiej, gdzie występuje pod nazwą Gulkand. Ponad 130 biologicznie aktywnych związków sprawia, że jest prawdziwą bombą witaminową dla organizmu. Obok witamin, na uwagę zasługują liczne karotenoidy, garbniki, pektyny, mikro- i makroelementy. Gwarantują mnóstwo korzyści dla organizmu. Które z nich są najważniejsze?

Wsparcie odporności

Owoce dzikiej róży są najbogatszym źródłem naturalnej witaminy C w naszym kraju! W porcji ważącej 100 g mogą zawierać nawet 2100 mg tego cennego związku. Cytryna, błędnie uważana za faworyta, zawiera około 30 razy mniej witaminy C, niż ta sama porcja dzikiej róży. O tym, dlaczego kwas askorbinowy jest tak ważny dla organizmu, nie trzeba się rozwodzić. Niestety nie potrafimy produkować go sami (w przeciwieństwie do niektórych zwierząt, np. psów) i konieczne jest dostarczane witaminy C z zewnętrz. Jej ilość pobierana z pożywienia wystarcza do przeżycia, ale niestety nie gwarantuje pełni zdrowia, stąd poprzednie pokolenia często zmagały się z anemią, szkorbutem, czy łamliwością kości.

Rozwój nauki w XX wieku pozwolił wynaleźć całą masę sposobów na suplementację witaminą C, choć jej syntetyczne formy często są kiepsko przyswajalne, zazwyczaj w okolicach 20 %. Naturalny odpowiednik przedostaje się do organizmu nawet w 80 %. Właśnie dlatego duża dawka kwasu askorbinowego w owocach dzikiej róży jest ogromnym atutem tej rośliny – wystarczą zaledwie 3 owoce dziennie, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Dzięki niej podnosi się poziom odporności organizmu, a sam związek uczestniczy też w metabolizmie cholesterolu, kwasów żółciowych i tłuszczy. Przy okazji działa bakteriobójczo oraz stymuluje syntezę kolagenu. Ten ostatni wspomaga utrzymanie całego narządu ruchu, ponieważ jest składnikiem ścięgien, więzadeł i wspomaga gojenie się ran. Nie można zapomnieć też o tym, że witamina C jest silnym antyoksydantem likwidującym wolne rodniki. Co to oznacza? Że przede wszystkim spowalnia procesy starzenia, ale również chroni układ immunologiczny przed zaburzeniami, a cały organizm przed nowotworami. W składzie owoców dzikiej róży można oczywiście znaleźć też inne, cenne związki, które nie pozostają obojętne dla wsparcia odporności i zdrowia:

  • karotenoidy chronią komórki przed uszkodzeniami, szczególnie jeśli chodzi o zwyrodnienie plamki żółtej, czy powstawanie zaćmy,
  • likopen ma właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu pomaga unikać nowotworów,
  • betakaroten cofa procesy miażdżycowe.

Wsparcie odporności, to nie jedyna właściwość prozdrowotna, którą oferuje dzika róża. Systematyczne występowanie tej rośliny w diecie, np. pod postacią przetworów z owoców lub soku, potrafi zdziałać znacznie więcej dobrego. 

Zdrowa skóra

Dzika różna posiada właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne, na czym korzysta również skóra – staje się miękka i nawilżona, ponieważ dłużej zatrzymuje w sobie wodę. Przy okazji poprawia się jej koloryt. Dodatkowo pakiet witaminy A i E sprawia, że procesy starzenia zostają opóźnione, a drobne zmarszczki zredukowane. Krótko mówiąc – skóra ma szansę zyskać drugą młodość.

Wspomaga leczenie bólu gardła

Warto wykorzystać antybakteryjne właściwości soku z róży. Świetnie sprawdza się we wsparciu farmakoterapii podczas leczenia wielu chorób, np. bólu gardła. Duża dawka naturalnej witaminy C pobudza układ odpornościowy, a antyseptyczne i łagodzące właściwości szybciej przynoszą ulgę.

Poprawa trawienia

Kwasy organiczne zawarte w owocach dzikiej róży zwiększają wydajność układu trawiennego. Dzięki temu cały układ pokarmowy staje się bardziej odporny na infekcje, sprawniej usuwa niestrawione resztki pokarmowe i skuteczniej przyswaja żelazo. Dodatkowo lepiej odżywiona błona śluzowa stanowi skuteczniejszą ochronę przed drobnoustrojami. Sok z owoców dzikiej róży posiada też właściwości detoksykujące, dzięki czemu skutecznie odciąża wątrobę i działa jak naturalny lek przeciwko zaparciom i biegunkom.

Obniżenie poziomu stresu

Dzika różna to nie tylko zdrowie fizyczne, ale również psychiczne! Udowodniono, że równoważy poziom hormonów stresu i stabilizuje układ nerwowy. Posiada delikatne działanie uspokajające, dzięki czemu wszelkie przetwory, czy herbaty sprawdzają się też w ramach wyciszenia przed snem.

Można odnieść wrażenie, że dzika róża jest trochę niedoceniona.  W 100% naturalna witamina C, wysokoprzyswajalna dzięki bioflawonoidom, oraz bogactwo cennych związków sprawiają, że ta roślina to nie tylko kwiat wpasowujący się w romantyczną aurę lutego, ale również skuteczne lekarstwo prosto z natury. ❅

sok z dzikiej róży
Podziel się wiedzą!