Truskawki, jagody czy maliny są powszechnie dostępne w sklepach spożywczych, ale istnieje mnóstwo równie pysznych dzikich jagód. Kwitną w wielu strefach klimatycznych i są pełne składników odżywczych oraz silnych związków roślinnych. Chociaż dzikie jagody mogą być cierpkie w smaku, są wszechstronne i można je spożywać na wiele różnych sposobów oraz przeciwdziałać licznym dolegliwościom.
Maliny moroszki
Mają lekko cierpki, ale zarazem słodki smak. Zawierają silne przeciwutleniacze znane jako elagitaniny. Mogą one chronić przed wolnymi rodnikami i oferować inne korzyści zdrowotne.
Morwa
Morwy to soczyste, słodkie jagody, które są pyszne zarówno świeże, jak i ugotowane. Są bogate w przeciwutleniacze, żelazo i antocyjany.
Jagody Muscadine
Mają słodki, ale piżmowy smak. Są bogate w błonnik, ryboflawinę i resweratrol – silny przeciwutleniacz.
Salmonberry
(jagody łososiowe)
To bardzo specyficzne jagody. Są pozbawione smaku, dlatego często są wykorzystywane do produkcji dżemów, win i innych potraw. Są dobrym źródłem manganu oraz witamin C i K.
Jagody Saskatoon
Mają słodki, orzechowy smak i można je spożywać zarówno świeże, jak i suszone. Są niezwykle bogate w ryboflawinę – bardzo ważny składnik odżywczy, który odgrywa istotną rolę w produkcji energii.
Borówki
Borówki są dość słodkie z odrobiną cierpkości w smaku. Można je spożywać na świeżo lub gotowane. Są bogate w silne przeciwutleniacze, w tym antocyjany i polifenole.
Agrest
Może być cierpki lub słodki. Świetnie smakuje na świeżo lub ugotowany. Jest bogaty w błonnik, witaminę C i przeciwutleniający kwas protokatechowy.
Czarny bez
Jagody mają cierpki smak, ale smakują doskonale w przetworach – gotowane i słodzone, przerobione na soki, dżemy, chutney lub obłędne wino z czarnego bzu. W aptekach dostępne są nawet cukierki z naturalnym ekstraktem. Te jagody są doskonałym źródłem witaminy C i B6, które wspomagają funkcje odpornościowe. Skład odżywczy owoców czarnego bzu i produktów pochodnych sprawia, że są one szczególnie skuteczne we wzmacnianiu zdrowia immunologicznego.
Aronia
Te jagody rosną na krzewach, które rdzennie pochodzą ze wschodniej części Ameryki Północnej. Aronia ma półsłodki, lekko cierpki smak i może być spożywana zarówno na świeżo, jak i w formie przetworów – głównie wina, dżemów, pasty, soków, herbat i lodów. Także w tym przypadku drogocenne właściwości aronii zostały docenionej przez branżę ochrony zdrowia – w aptekach można natknąć się np. na cukierki. Warto szukać jednak tylko tych z naturalnym ekstraktem – tylko wtedy takie produkty dostarczą odpowiednich właściwości zdrowotnych. Aronie są szczególnie bogate w witaminę K – składnik odżywczy, który wspomaga zdrowie kości i jest niezbędny do wspierania ważnych funkcji organizmu, takich jak prawidłowe krzepnięcie krwi. Aronie są również bogate w przeciwutleniacze, takie jak kwasy fenolowe, antocyjany, flawonole i proantocyjanidyny. To potężne związki roślinne, które sprawiają, że aronia ma jedną z najsilniejszych właściwości antyoksydacyjnych spośród wszystkich owoców na świecie! ❖
