Cudowna moc czosnku niedźwiedziego

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Marzec to miesiąc, w którym widać już budzącą się przyrodę do życia. Jest to również pora na czosnek niedźwiedzi (Allium Ursinum L.), który należy do roślin z podrodziny czosnkowatych. Odkryli go już starożytni Germanie. Zauważyli, że niedźwiedzie po przebudzeniu się ze snu zimowego jedzą właśnie tę roślinę, co prawdopodobnie pozwala im się wzmocnić i zregenerować. Zaczęli zatem stosować tzw. dziki czosnek we własnej kuchni.

 

Chociaż działanie zdrowotne czosnku niedźwiedziego zbliżone jest do czosnku pospolitego, to rośliny te diametralnie się od siebie różnią. Czosnek niedźwiedzi nie występuje pod postacią cebuli, ale zielonych, szpiczasto zakończonych liści o krótkich łodygach. Ze względu na ryzyko pomylenia go z trującym zimowitem i konwalią, najlepiej uprawiać go na własnym terenie. Warto także pamiętać, że jego dzika odmiana objęta jest ochroną, dlatego tym bardziej warto zasiać go w swoim ogrodzie. W medycynie ludowej był stosowany od wielu lat, lecz zaledwie kilkanaście lat temu podjęto badania naukowe, które mają na celu udokumentowanie jego właściwości prozdrowotnych oraz farmakologicznych.

 

Swoje zdrowotne właściwości zawdzięcza przede wszystkim związkom siarki, adenozynie, flawonoidom, kwasowi fenolowemu, saponinom steroidowym i lektynom. Okazuje się, że zawartość związków siarki w czosnku niedźwiedzim jest kilka razy większa niż w pospolitym, a adenozyny – nawet 20 razy wyższa.

 

Właściwości:

  • chroni przed rozwojem miażdżycy, nadciśnieniem, zakrzepami oraz chorobami serca,
  • zapobiega udarom i nowotworom,
  • wpływa korzystnie na układ krążenia,
  • zawarta w czosnku niedźwiedzim siarka jest jednym ze składników kolagenu i tkanki łącznej, które budują ścięgna, stawy i chrząstki,
  • odpowiada za procesy regeneracyjne, a także wykazuje działanie przeciwzapalne oraz przeciwbólowe.
  • związki siarki zapobiegają również infekcjom wirusowym,
  • przede wszystkim jednak stymuluje produkcję przeciwciał biorących udział w odpowiedzi immunologicznej ustroju, a obecne w nim kwasy fenolowe rozrzedzają wydzielinę zalegającą w oskrzelach, co ułatwia odkrztuszanie.

 

Liście czosnku niedźwiedziego sprawdzą się jako składnik sałatek. Oczywiście najwartościowsze są spożywane na surowo. Z liści można przyrządzić pesto, jako dodatek do potraw z makaronu lub pieczywa:

  • wiązkę umytych i osuszonych świeżych liści zmiksować z odrobiną soli himalajskiej i oliwy z oliwek bądź oleju lnianego (ok. 50 ml), aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełożyć do wyparzonych słoików i zalać oliwą z oliwek. Przechowywać w lodówce.

Roślina ta daje niebanalny smak zupom, risotto, ravioli, serom czy twarogom. Idealnie również wkomponuje się w potrawy z wieprzowiny, drobiu, dziczyzny, ryb oraz past jajecznych.

 

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Herbatka

1-2 łyżeczki świeżego lub suszonego ziela zaparzyć w 200 ml wody lub mleka. Pić 3-4 razy dziennie.

 

Wino

Garść drobno pokrojonych świeżych liści zalać 250 ml białego wina i krótko zagotować. Następnie przecedzić

i ostudzić. Można do smaku przyprawić miodem. Pić dziennie jedynie parę łyków.

 

Przeciwwskazania

Choć czosnek niedźwiedzi jest uznawany za bezpieczny, jednak spożycie go przyczynia się do wystąpienia niedokrwistości hemolitycznej u zwierząt hodowlanych. Dlatego szczególną ostrożność powinni zachować chorzy z niedokrwistością oraz osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe. Zdarzały się też pewne przypadki reakcji alergicznych na niektóre składniki zawarte w czosnku. Niewiele wiadomo też na temat stosowania czosnku niedźwiedziego w czasie ciąży i karmienia piersią, dlatego

w tym czasie należy unikać nadmiernego jego spożycia.❅

Aneta Szarek, zielarka

Podziel się wiedzą!