Problem zbyt wysokiego poziomu złego cholesterolu dopada wiele osób, przez co konieczna staje się odpowiednia dieta. Ale przecież zdrowe jedzenie wcale nie musi być niedobre!
Istnieje cała masa pysznych i zdrowych produktów, które zawierają bardzo niską ilość LDL, czyli złego cholesterolu. Mało tego – wiele z nich podnosi poziom tzw. HDL, cholesterolu, który jest dobry dla organizmu. Włączenie ich do codziennej diety pozwoli zadbać o zdrowie i serce. Podpowiadamy jakie produkty spożywcze warto jeść i jak można je wykorzystać podczas przyrządzania potraw!
Ziemniaki i parmezan
Z tych składników można zrobić placki ziemniaczane. Te pożywane danie zawiera tylko 4 mg cholesterolu w porcji, ale trzeba pamiętać o podstawowej zasadzie – nie używaj oleju do smażenia. Zdecydowanie lepsza będzie oliwa z oliwek, ponieważ zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe.
Sangria
Odrobina alkoholu do kolacji lub obiadu? Czemu nie! Ważny jest umiar. Eksperci twierdzą, że zarówno sangria, jak i inne wina podnoszą poziom dobrego HDL we krwi. Skoro tak, to dlaczego nie skorzystać od czasu do czasu?
Musli
Ziarna mają zbawienny wpływ na serce. Owies zawiera rozpuszczalny błonnik, który zmniejsza ilość złego cholesterolu (LDL) we krwi. Musli można połączyć z jabłkiem i cynamonem, by powstał smaczny deser.
Rukola i kozi ser
Sprawdzą się na pizzy – podczas problemów z cholesterolem wbrew pozorom nie ma przeciwskazań do spożywania tego włoskiego specjału. Oczywiście wszystko zależy od składników. Prócz rukoli i koziego sera polecamy orzechy włoskie. Szczególnie te ostatnie obniżają poziom LDL.
Fasola i kukurydza
Te składniki idealnie nadają się na przekąskę w postaci salsy lub sałatki. Można ją jeść razem z wieloziarnistymi chipsami – mają około 3 mg błonnika w jednej porcji.
Szparagi i cytryna
Połączenie wydaje się dziwne, ale w zestawie z makaronem potrafi zachwycić. Warto skusić się na makaron pełnoziarnisty z błonnikiem. Z kolei sos ze szaragów i cytryny, prócz zapanowania nad poziomem cholesterolu, pomoże też zadbać o serce.
Pomidory i czosnek
Te składniki można zapiec razem z kozim serem, oliwkami i bazylią. Przekąska charakteryzuje się dużą zawartością likopenu i przeciwutleniaczy, które zapobiegają zatorom w tętnicach.
Oliwki
Kozi ser zawiera bardzo małą ilość cholesterolu i jest bogaty w wapń. W połączeniu z liściem mięty, oliwkami oraz ogórkiem można przyrządzić smaczne koreczki z użyciem wykałaczek.
Cukinia
Warto pokroić ją w cienkie plastry, zwinąć z kozim serem, ziołami, szpinakiem i pietruszką oraz zapiec w piekarniku lub na grillu. Przekąska zawiera mnóstwo błonnika, białka oraz kwasów jednonienasyconych, co pozytywnie wpłynie na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. ✿
