Składniki:
- 1/2 szklanki ziaren pszenicy do ugotowania (zamiennie ryż)
- 2 łyżki oleju
- 3/4 szklanki posiekanej cebuli
- 5 ząbków czosnku
- mielone mięso z indyka (porcja)
- łyżeczka chilli w proszku i brązowego cukru
- 1/8 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
- 2 szklanki rozgniecionych pomidorów
- bułka na hamburgera + opcjonalnie liść sałaty na spód
- czerwona cebula w plastrach, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ugotuj pszenicę wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej i dodaj posiekaną cebulę, czosnek, indyka. Podsmaż, dodaj papryki w proszku, cukier i pieprz, a po usmażeniu również ugotowaną pszenicę i pomidory. Mieszaj do zgęstnienia i dopraw solą. Na dolnej połówce bułki umieść liść sałaty, później farsz, a na górze połóż krążki cebulowe i górną część bułki.
Mariola z Warszawy
