Biała morwa i fasolamina

Duet doskonały na stabilny poziom cukru we krwi.

Morwa biała – długowieczne drzewo liściaste z rodziny morwowatych, które dorasta do kilkunastu metrów wysokości. Zawiera związki czynne:Witaminy – witamina C, witamina K, witamina B2, witamina PP (niacyna); Flawonoidy: kaempferol, katechina, kwercetyna, mirycetyna, rutyna; Związki mineralne: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, mangan; Kwasy fenolowe: kwas protokatechowy, kwas galusowy, kwas hydroksybenzoesowy, kwas chlorogenowy, kwas cynamonowy oraz 1-dezoksynojirimycyna. Pochodzi z Chin, gdzie wykorzystywano jej lecznicze właściwości przy chorobach górnych dróg oddechowych, oczu – poprawia wzrok, na bóle brzucha, w choróbach pasożytniczych,leczeniu gorączki i nadciśnienia tętniczego, wzmacniająca stawy, a także o działaniu hepatoprotekcyjnym (ochronnie wobec wątroby). Jest uprawiana też jako pokarm dla gąsienic jedwabników morwowych, które wykorzystuje się do komercyjnej produkcji jedwabiu. Ale przede wszystkim, morwa biała ma właściwości hipoglikemiczne , czyli obniżające stężenie glukozy we krwi. Wyniki uzyskane w wielu badaniach wskazują na to, że ekstrakt z morwy jest bardzo skuteczny w kontekście gospodarki węglowodanowej organizmu. Produkt ten może mieć korzystne działanie w zapobieganiu cukrzycy typu II i w regulacji glikemii (poziomu cukru we krwi).

Nawet po spożyciu posiłku, gdy dodatkowo zjemy owoce morwy lub jeszcze lepiej – spożyjemy ekstrakt z tej rośliny, nasz organizm nie tylko odpowie niższym stężeniem glukozy we krwi, ale także mniejszym wyrzutem insuliny. A powszechnie wiadomo, że insulina to – owszem, bardzo dobroczynny hormon obniżający glikemię, ale jednocześnie hormon wspomagający magazynowanie tkanki tłuszczowej. Zapobiegając jego aktywności, pośrednio hamujemy też procesy zwiększania objętości komórek tłuszczowych. Przypuszcza się, że działanie to wynika z wpływu ekstraktu z owoców morwy na hamowanie aktywności enzymu – α-glukozydazy, który odpowiada za trawienie i w konsekwencji przyswajalność węglowodanów.

Ponadto ekstrakt z owoców morwy uczestniczy w hamowaniu glukoneogenezy (wytwarzaniu glukozy) – procesu zachodzącego w wątrobie – to kolejny argument za redukowaniem ryzyka rozwoju cukrzycy za pomocą białej morwy.

Fasolamina – to jeden ze składników owocni fasoli zwyczajnej (Phaseolus vulgaris). Hamuje on działanie enzymu zwanego alfa-amylazą trawiących skrobie znajdujące się w takich produktach, jak np. ziemniaki, pieczywo, ciasta, makaron, pierogi, naleśniki, ryż czy kukurydza, tym samym zmniejszając poziom cukrów w organizmie. Organizm człowieka trawiąc skrobię uwalnia cukry proste. Otrzymaną w ten sposób glukozę wykorzystuje jako materiał energetyczny. Nadwyżki glukozy są magazynowane m.in. poprzez zamianę w tkankę tłuszczową. Częściowe zahamowanie tego procesu już na poziomie trawienia skrobi zmniejsza kaloryczność posiłków, przyczynia się do redukcji wagi i powoduje efekt chudnięcia. Ze względu na profil swojego działania fasolamina wykazuje efekt hipoglikemizujący, czyli obniżający poziom cukru we krwi. Zapobiegając nagłym podwyższeniom i nagłym obniżeniom poziomu glukozy, zapobiega napadom głodu.

Ten duet „wspaniały” – morwa biała z fasolaminą może skutecznie obniżyć stężenie glukozy oraz cholesterolu w krwi, jak i przyczynić się do utrzymania równowagi metabolizmu węglowodanów w naszych organizmach. Przed sezonem letnim wesprze Nas w dochodzeniu do formy!✿

Aneta Szarek, zielarka