Beautiful housewife in the kitchen posing pin-up style. Pin-up woman. Pin up style woman in the kitchen. Pin up clothes.

Bałagan w kuchni przyczyną nadwagi?

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

 

Czy szafki kuchenne i zastawa stołową mogą być przyczyną tycia? Tak! Zrób we własnej kuchni małą rewolucję i sprawdź ile możesz dzięki temu zyskać.

Wprowadzenie kilku drobnych zmian może sprawić, że zaczniesz dokonywać zdrowszych wyborów. Zmiana sposobu odżywiania może mieć pozytywne skutki w skali roku, w takim razie od czego zacząć kuchenny remanent?

Problem: Bałagan w kuchni

Naukowcy odkryli ciekawy związek pomiędzy niezorganizowaniem w kuchni a niezdrowym jedzeniem. Przez chaotyczne otoczenie ludzie częściej sięgają po gotowe dania i fastfoody, które są dużo łatwiej dostępne i szybsze w przygotowaniu. Dzięki temu nie trzeba zbyt długo obcować z bałaganem w kuchni. Przechowuj drobny sprzęt w szafkach, a owoce i warzywa najlepiej poza lodówkę. Zadbaj o czystość, a zdziwisz się jak łatwo przyjdzie Ci zmienić nawyki żywieniowe.

Problem: Częste sięganie po niezdrowe jedzenie


Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Reorganizacja lodówki lub spiżarni będzie świetnym rozwiązaniem. Wystarczy się nad tym chwile zastanowić – nikomu nie chce się szukać przekąski zakopanej gdzieś głęboko, dlatego zwykle sięga się po chipsy, czy ciastka, która są zawsze na wierzchu. W obrębie wzroku umieść to, co zdrowe. Łatwiejszy dostęp sprawy, że chętniej po to sięgniesz.

Problem: Zbyt duże porcje

Czas pozbyć się ogromnych talerzy, kiczowatych naczyń, kubków do kawy, które wyglądają jak wiadra na mleko oraz talerzy na makaron wielkości kopuły w Watykanie. Przegląd 72 badań naukowych bezlitośnie udowodnił, że ludzie jedzą około 13% więcej kalorii, gdy używają dużych naczyń. Porcje sprawiają na nich wrażenie małych, co w rzeczywistości jest nieprawdą. 

Problem: Marnowanie jedzenia w lodówce

Możesz mieć wszystko, czego potrzebujesz, żeby się zdrowo odżywiać, a i tak część produktów wyrzucasz do kosza. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że ma w lodówce składniki do zdrowego koktailu, bo upchnięte są za pizzą do odgrzania i ostatecznie się marnują. Właśnie dlatego warto „zaprzyjaźnić się” z zamrażarką. Nie dość, że dłużej utrzyma świeżość jedzenia, to jeszcze zazwyczaj łatwiej jest odnaleźć się w niej. Przy okazji zadbaj o kilka zasad:

  • Drzwi są najcieplejszym miejscem, nie przechowuj tam mięsa i lodów.
  • Niezjedzone porcje obiadu lub resztki po gotowaniu trzymaj na oddzielnej, łatwo dostępnej półce. Dzięki temu chętniej je odgrzejesz.
  • Porcje dojrzałe owoce i warzyw rozdziel do worków i zamroź – łatwiej zrobisz z nich koktail.

Problem: Środki czystości pod umywalką

Chemikalia pod umywalką mogą sprawić, że Twoje jedzenie stanie się toksyczne. Farby, wybielacze oraz środki do czyszczenia niosą ryzyko wielu skutków ubocznych. Najczęściej rozregulowują gospodarkę hormonalną – zaburzają metabolizm co skutkuje tyciem, zmniejszają popęd seksualny i płodność, powodują choroby nerek. Kupuj ekologiczne środki czyszczące lub po prostu trzymaj chemikalia z dala od kuchni. ✸

Podziel się wiedzą!